Kollenberger Spelt

Spelt (triticum spelta), in Duitsland bekend als Dinkel, is een oergraan, afkomstig uit Azië. Het is de laatste jaren flink in opmars, vooral omdat het, in vergelijking met tarwe, aantrekkelijker is voor de gezondheid. Speltkorrels lijken op tarwe, maar zijn iets langer en smaller.

Spelt mist alle technische verbeteringen die op tarwe zijn toegepast en bevind zich nog in zijn oervorm. Vanwege zijn "pittig" aroma verwierf het snel bekendheid als het smakelijkste graan. Ruim 5000 jaar geleden werd het naar Europa gebracht en ruim 2000 jaar geleden introduceerden de Romeinen het in Limburg.

Kollenberger Spelt dankt zijn naam aan de Sittardse locatie waar het aanvankelijk werd geteeld. Het wordt ingezaaid in oktober, november en groeit nog voor de winter uit tot een plantje met drie tot vier blaadjes. In het voorjaar, als het kwik tot boven de 5 graden uitstijgt, groeit het weer verder. Rond augustus is de plant volgroeid en klaar voor de oogst. In tegenstelling tot andere graansoorten kan spelt na het oogsten niet meteen tot meel worden gemalen, eerst moeten de kroonkafjes, die de korrel zorgvuldig beschermd hebben, eraf gepeld worden.

Daarna kan de molenaar aan de slag, de kafjes worden gebruikt als strooisel in stallen, zo gaat het niet verloren. Tegelijkertijd is spelt een duurzaam graan, vanwege de stevig ingepakte korrel is het graan beter bestand tegen invloeden van buitenaf en zijn gewasbeschermingsmiddelen zo goed als overbodig.

Spelt bevat meer eiwitten, vitaminen, mineralen, aminozuren en essentiele vetzuren, is daardoor veel gezonder en voedzamer dan gewone tarwe, en draagt bij aan een goede darmflora en is goed voor hart en bloedvaten. Bovendien heeft het een lekker krachtige nootachtige smaak, waardoor het een ideale basis vormt voor produkten als brood, gebak, koekjes, cake, pasta, wafels, bier etc.

De akkerbouwers Diederen(Geleen), Huijts(Voerendaal), Vogels(Schinnen), Roebroek(Beek) en Willems(Valkenburg) zijn razend enthousiast over spelt en zorgen voor een prachtig graan dat gemalen wordt door molenaar Raoul Schyns in de Commandeursmolen te Mechelen, zodat het Kollenberger Speltmeel/bloem door de ambachtelijke bakkers kan worden verwerkt tot hoogwaardige produkten...

Daarom is Nederland nu een "officieel erkend streekprodukt" rijker. Gedeputeerde Noel Lebens (CDA) heeft dit op 3 september jl. aan de telers van Kollenberger Spelt uitgereikt. Om naar de consument toe duidelijkheid te creeren over de afkomst en de produktiewijze besloot de cooperatie Kollenberger Spelt haar produkt te laten certificeren voor het landelijk keurmerk; "Erkend Streekprodukt", dit keurmerk is opgezet met ondersteuning van het ministerie van LNV.

Het staat voor de regionale herkomst en maatschappelijk verantwoord produceren en wordt beheerd door de stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN). Momenteel wordt ca. 60 hectare op de Zuid-Limburgse akkers milieubewust geteeld. Huyts uit Voerendaal teelt dit oergraan zelfs op biologische wijze. Na de oogst ontdoet Huub Diederen in een speciale installatie de korrels van de beschermende schillen, en wordt het verder in de Commandeursmolen gemalen, en ook bij Bakkerij Cardinaals verder verwerkt tot hoogwaardige, smakelijke en bijzondere produkten die het "Erkend Streekproduct" logo mogen dragen.

spelt

Kollenberger Spelt heeft de "erkend streekproduct" erkenning ontvangen. Het oergraan 'Kollenberger Spelt' mag deze erkenning nu officieel voeren. Gedeputeerde Noel Lebens (links) overhandigde op 3 september jl. de hieraan verbonden oorkonde aan de vertegenwoordigers van de cooperatie Kollenberger Spelt, met vlnr, Huub Diederen uit Geleen, Norbert Huyts uit Voerendaal en Wynand Vogels uit Schinnen. Dit alles vond plaats tijdens de eerste Kollenberger Speltdag die gehouden werd op de boerderij van speltteler Huub Diederen, aan de Urmonderbaan 7 in Geleen, onder toeziend oog van telers, molenaars, bakkers, groothandels in bakkerijgrondstoffen en andere branchegenoten.

erkend

Ambachtelijk
ambachtelijk
Persoonlijk
ambachtelijk
En heel smakelijk
ambachtelijk

Aanbiedingen

Feest in januari 2015

Geplaatst op 6 januari 2015

Cardinaals bestaat 50 jaar!

Dit willen we vieren in de hele maand januari met kortingen en een loting!

Bekijk daarom snel onze
feestfolder


Voor de kinderen hebben we ook een hele leuke wedstrijd met deze knutselplaat.
Bekijk en download hier:
De knutselplaat